13 Julai 2008

BILA DAK EZAM GILA TALAK DIA TERUS MELALAK

W.FAUZDIN NS

Pertama mula saya nak nyatakan perasaan terkejut saya apabila mendapat berita bahawa ceramah Sdr Ezam di Kelantan baru-baru ini hanya dihadiri tidak sampai 100 orang. Saya memang tahu di Kelantan bukan lah tempat untuk Sdr Ezam `menjual' sumpah keramatnya, tetapi tidak pula saya terfikir begitu sampai hati rakyat Kelantan menghukum dan memalukan Sdr Ezam. Jika begitu lah keadaannya, ternyata Sdr Ezam masih berada di bawah ranking Anuar Musa di Kelantan. Tetapi apa yang nak dikata, sudah nasib Sdr Ezam begitu.

Tetapi yang lebih memalukan pula, Sdr Ezam ini cuba memberi kuliah kepada rakyat Kelantan khususnya kepada penyokong-penyokong PAS agar tidak bersekutu dengan Pakatan Rakyat khususnya parti bos nya dulu iaitu DS Anwar. Cuma, beliau tidak berani untuk mencadangkan PAS sertai UMNO seperti beliau telah lakukan. Kenapa? Sebab beliau pun tahu PAS yang suci bersih itu masakan layak tidor sebantal dengan UMNO. Takkan daging yang disembelih boleh dimasak satu kuali dengan daging yang tidak disembelih. Bahkan Sdr Ezam akui PAS memang komited dengan perjuangan Islam, sebab itu PAS tidak sesuai berada bersama Parti KeAdilan Rakyat semata-mata kerana DS Anwar pemimpinnya. Yang peliknya, Sdr Ezam pernah berkata dia berjuang kerana prinsip Islam sebab itu lah dia serta UMNO. Kenapa tidak PAS? Sebab PAS belum berkuasa, buat apa Sdr Ezam duduk bersama PAS. Lebih baik bersama orang yang berkuasa. Andaikata PAS InsyaAllah, lepas ini pula berkuasa, Sdr Ezam mungkin akan sertai PAS tinggalkan UMNO dan membuka satu lagi `Sumpah Keramat'nya dan mengeluarkan balik `kotak-kotak' yang ada dalam stor di rumahnya itu.

Saya simpati dengan nasib yang menimpa Sdr Ezam. `Penyakit gila talak' yang dialaminya sekarang semakin serius. Sudah berapa bulan Sdr Ezam melalak bersumpah, mencabar dan macam-macam lagi yang keluar dari mulut beliau dan dijaja ke hulu ke hilir. Beliau tiba-tiba terasa maruahnya dicabar, sedangkan semuanya tahu semenjak dia istihar keluar dari GERAK dan tersengih-sengih hulur borang memasuki UMNO kepada Pak Lah, ketika itu maruah beliau hilang sekelip mata. Pada pandangan rakyat ketika itu, Sdr Ezam telah `melondeh'kan seluarnya sendiri seperti dia pernah `menelanjangkan' Pak Lah di Kepala Batas dan Najib di Pekan.

Seingat saya dalam siri ceramah DS Anwar, sedikit pun DS Anwar tidak menyentuh tentang Sdr Ezam. Mungkin DS Anwar merasakan dia tidak sebodoh Sdr Ezam untuk melayani orang yang `gila talak' ini atau mungkin DS Anwar masih kesihan pada Sdr Ezam yang dahulunya berjuang bagai nak rak membelanya. Kini, bagai nak `gila' pula Sdr Ezam menghentam DS Anwar. Mungkin dulu dia merasakan bahawa DS Anwar itu adalah Malaikat yang tidak ada sedikit pun cacat cela dan dosa, kini baru dia tahu DS Anwar adalah manusia biasa, justeru itu Sdr Ezam akan korek segala dosa-dosa dan salah silap DS Anwar. Kini, siapa pula manusia yang dianggap `Malaikat' oleh Sdr Ezam?

Saya rasa lebih baik dan tertib jika Sdr Ezam korek dahulu rahsia 6 kotak rasuah yang ada pada beliau dahulu. Ikutlah tertib dalam Islam, yang dahulu, dahulukan dan yang kemudian, dikemudiankan. Cuma jangan dikorek rahsia sendiri sudahlah kerana rahsia Sdr Ezam memadailah Lokman Nor Adam yang korekkan (sila lawati blog http://kisahezam.blogspot.com/ ) Ingat, Sdr Lokman bukan ahli PAS atau KeAdilan mahu pun DAP, tetapi beliau adalah ahli UMNO yang lebih senior keluar Parti KeAdilan dari Sdr Ezam. Beliau pun kenal siapa Sdr Ezam dan ramai kawan-kawan beliau pun kenal siapa Sdr Ezam sebenarnya. Mungkin, Sdr Saiful Bukhari yang `glamour' sekarang ini baru kenal Sdr Ezam agaknya.

Apa pun, saya harap DS Anwar jangan lah melayani mamat yang gila talak ini. Kesihan memang kesihan, tetapi DS Anwar tidak bersalah. Sesiapa pun tidak bersalah menjadikan Sdr Ezam begini. Parti KeAdilan Rakyat tidak `mencerai'kan Sdr Ezam, tetapi beliau sendiri minta di`fasakh'kan. Oleh itu, penyakit yang dialami oleh Sdr Ezam ini mudah-mudahan dapat diubati oleh UMNO. Kepada penyokong-penyokong Pakatan Rakyat, janganlah ambil hati apa yang diperkatakan oleh Sdr Ezam, kerana bukan mudah untuk mencari makan di dalam UMNO disaat UMNO hampir muflis ini.

Tiada ulasan: