18 Disember 2007

Rashid adalah 'kuda terbaik' Umno dan BN

Kalau betul Tan Sri Abdul Rashid sanggup berhenti dari menjadi Pengerusi SPR jika terdapat sebarang penyelewengan atau salah urusan dalam perjalanan pilihan raya dan pentadbirannya di SPR; maka dengan enam penyelewengan yang dikemukakan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini, Tan Sri Rashid perlu mengambil tindakan untuk mengosongkan kerusinya. -->

Enam perkara kecuaian yang Anwar sebut itu adalah:
  1. Dalih tidak sempat untuk memproses 680,000 pengundi baru yang mendaftar pada tahun 1998-1999. Ia menafikan hak mereka mengundi pada tahun 1999;
  2. Satu daerah mengundi tidak wujud di kawasan Parlimen Gombak; dua daerah mengundi dengan nama Kemesah รข€“ memberi dua keputusan berbeza;
  3. Ayah Azmin Ali yang meninggal dunia pada 2001 turun mengundi BN pada 2004;
  4. Sejumlah 37.6 peratus pengundi kawasan Parlimen Lembah Pantai punya alamat tidak boleh dikesan;
  5. Sejumlah 142 kertas undi di empat peti undi daerah mengundi Pekan Batang Berjuntai Bestari Utara tidak dipulang dalam pilihan raya kecil Ijok 2006;
  6. Terdapat 8,463 pengundi baru dalam masa tiga bulan di kawasan Parlimen Ipoh Timur dalam Oktober 2007. Majoriti Lim Kit Siang di situ dulu 9,774 saja.

Enam kecuaian yang dibuat oleh Anwar itu adalah satu dakwaan. Betul atau tidak belum tahu lagi. Tetapi ia boleh menjadi asas bagi Tan Sri Rashid untuk mengambil tindakan menunaikan janjinya untuk berhenti kiranya ada bukti kecuaian pentadbirannya. Dia boleh mengambil langkah menjawab setiap kes yang disebut oleh Anwar itu. Anwar hingga ke saat ini mempunyai rekod yang baik. Yang meragukan rekodnya hanya mahkamah yang diragukan oleh semua pihak. Yang mengatakan dia tidak baik hanya Dr. Mahathir yang tidak suka kepadanya. Mahkamah yang membicarakan Anwar ditolak oleh masyarakat umum. Mahkamah Rayuan pula membebaskan Anwar dan kemudian kes adik angkatnya juga bebas. Hakim yang membebaskan Anwar setelah dipenjara 6 tahun, sekarang menjadi Ketua Hakim Negara yang baru. Ini menjadikan moral Anwar Ibrahim kuat. Maka dakwaannya atas perjalanan SPR di bawah Tan Sri Rashid juga adalah kuat. Maka Tan Sri Rashid perlulah menjelas setiap satu dakwaan enam perkara yang dikemukakan oleh Anwar itu. Tan Sri Rashid belum memberikan reaksi yang serius atas dakwaan Anwar itu. Kalau ada reaksi hanya setakat mengatakan tiada bukti. Mengatakan tiada bukti atas sesuatu dakwaan dengan tidak membuktikan ia tiada bukti tidak boleh dipakai. Bagi mengatakan tiada bukti, mestilah ada satu mekanismenya. Iaitu ia disiasat oleh satu badan bebas. Badan itulah yang akan mengesahkan ada bukti atau tidak ada bukti. Sekadar Tan Sri Rashid saja yang berkata begitu, ia seperti bersaksi ke lutut. Tiada mana badan bermaruah boleh mengiktiraf saksi ke lutut. Selagi Tan Sri Rashid tidak membuat penjelasan yang boleh meyakinkan orang ramai, maka dakwaan Anwar itu diterima oleh masyarakat. Boleh jadi Anwar tidak betul. Tetapi selagi tiada penjelasan Tan Sri Rashid yang terperinci dan meyakinkan, maka dakwaan Anwar itu terpakai. Dengan tuduhan yang dibuat oleh Anwar itu telah ada jawapan kepada ugutan Tan Sri Rashid yang berundur juga ada sebarang kecuaiannya. Anwar sudah mengemukakan mengapa Tan Sri Rashid patut memenuhi cabaran untuk berundur.
Ketika Tan Sri Rashid menjawab serangan atas kelemahannya dan kelemahan SPR, orang melihat Tan Sri Rashid tegas dan kuat. Jika dia tidak kuat masakan dia membuat pengakuan yang begitu berani. Tetapi setelah Anwar membuat dakwaan, orang melihat Tan Sri Rashid begitu lemah. Dia tidak menjawab satu persatu dakwaan Anwar.
Orang tidak mellihat Tan Sri Rashid berani mengambil langkah membuka jalan kepada berhenti atau tidak. Mungkin kerajaan tidak akan berbuat apa-apa. Tetapi jika Tan Sri Rashid seorang yang bermaruah, seperti hari dia mengatakan sanggup berundur itu, maka dia patut mengambil langkah menghadapi dakwaan Anwar itu. Memang watak Rashid selama ini dilihat angkuh dan tidak bersungguh menghadapi sebarang teguran dan kritik. Biasanya semua kes dijawabnya secara loyar buruk. Satu kes yang hingga ini dia tidak dapat jawab ialah dolak-daliknya atas cadangan penggunaan dakwat dijari pengundi yang sudah membuang undi. Ketika ia mula disuarakan, dialah yang menolaknya. Bukan badan lain yang menguasai SPR itu seperti Parlimen dan sebagainya. sepatutnya dia menyerahkan perkara itu kepada Parlimen. Selagi Parlimen tidak mengarahkannya menggunakan dakwat, ia tidak berbuat apa. Kalau dia fikir dakwat itu munasabah, maka dia boleh mengemukakan cadangan itu kepada semua pihak yang ada kepentingan dengan SPR.
Tanpa usul periksa dia tolak. Apabila DAP membuat memorandum tentang hal itu dikatakan PAS tak setuju. Bila PAS tanya dia bila PAS tidak setuju? Yang dijelaskannya pada PAS, yang dikatakannya pada DAP, bukan PAS tidak setuju, tetapi ulama India tidak setuju kerana dakwat itu tidak lut air wuduk. Ia satu loyar buruk. Ia tidak pernah dibersihkannya kepada umum.
Jika Tan Sri Rashid benar-benar peka dengan teguran orang ramai, dan dia serius dengan hasrat untuk berhenti, maka dia sudah boleh mengambil langkah menjelaskan dia tidak bercadang untuk menyambung khidmat itu hujung bulan ini apabila tempoh perhidmatannya tamat setelah berusia 65 tahun. Tidak perlu Parlimen membuat pindaan atas akta pilihanraya untuk membolehkan pengerusi dan lembaga SPR berkhidmat hingga usia 66 tahun. Tiada apa perlunya had usia 65 tahun itu dipinda kepada 66 tahun. Pindaan yang Parlimen buat adalah untuk membolehkan Tan Sri Rashid berkhidmat setahun lagi bagi mengendalikan pilihan raya umum yang sudah dekat itu. Parlimen berbuat begitu bukan kerana kerja itu tidak boleh dibuat oleh orng lain, tetapi dia adalah 'kuda' yang terbaik bagi UMNO.

Tiada ulasan: