17 Julai 2008

KaLaU lAh Shabery DiGantiKaN DeNgAn PAK LaH

sister in
Julung-julung kali bagi saya, negara ini mengadakan satu debat terbuka yang melibatkan figure-figure penting negara, walau sebelum ini kita terbiasa menyaksikan debat perdana di TV1 yang dihoskan oleh saudara Johan Jaafar yang terkadang bertukar menjadi ahli panel kerajaan.Namun semalam, merupakan satu langkah awal yang membolehkan satu gambaran terbuka kepada rakyat, bagaimana hendak menilai pemimpin dan kenapa debat seperti ini perlu dalam mengkaji dan menilai pimpinan negara.
Bagi saya, walaupun debat semalam telah jelas mengambarkan DSAI melontarkan hujah yang besertakan solution terhadap permasalahan, tetapi malangnya YB Shabery iaitu menteri penerangan kita, tidak membawa hujah yang kukuh dalam menyatakan sebab sebenar perilaku setengah suku kerajaan terhadap kenaikan harga minyak.Yang pasti, menteri penerangan kita ini hanya lebih pakar terhadap sejarah DSAI bukan sejarah dan latar silam rakyat negara serta masalah kesengsaraan rakyat.Banyak-banyak pusingTeknik pengalihan idea dan pandangan pendengar diaplikasikan sebaik mungkin oleh dato Shebery, namun ia satu perangkap yang memakan diri. "Kita tidak menyentuh soal dana pelaburan petronas atau mana-mana dana pertumbuhan petronas". "Kita persoalkan ketirisan dan kebocoran kesan dari pengurusan pihak kerajaan yang tidak teratur". Itu antara bait-bait kata yang dilontarkan DSAI.Namun jawapan dan ulasan yang diterima oleh menteri bertaraf penerangan ini ialah "Petronas akan terbeban jika kita terus memerah hasil darinya",
"Petronas sudah sedia ada memberi pulangan keuntungan yang secukupnya kepada kerajaan".Maka dengan ini DSAI sedang berdebat perkara A dalam konteks A1 tetapi dato Shabery berdebat dan mengulas perkara A tetapi didalam konteks B3. Maka, kontranya pada para pendengar, memang benar apa yang disebut ialah kekangan dan bebanan yang tinggi pada petronas jika kita bertindak terus menyerap segala keuntungannya kepada rakyat tetapi SIAPA yang kata pada kita bahawa jalan penyelesaiannya sebegitu? Adakah dato shabery buat-buat tidak faham apa yang dikata dan disoal oleh DSAI?Mungkin dato shebery perlu analisa kembali apa yang dia pertuturkan pada malam kelmarin. Bagi saya, team kerajaan di belasah teruk seperti mana pasukan bola malaysia yang pernah dibelasah oleh pasukan negara China pada piala Asia yang lalu.
Jika diberi angka 6-0!Walauapapun, ini membuka satu lembaran baru bagi rakyat Malaysia, dan perlu menjadi contoh, kepada perkara selepas ini. Jika hendak digantikan kepada kami PM yang baru, kita adakan debat terbuka seperti semalam supaya kami dapat menilai, sejauh mana PM kami.Perkara yang sama ini telah lama diamalkan oleh Amerika sebagai contoh pilihanraya pemilihan Presiden mereka. Dan mengapa kita tidak mahu laksanakan seperti itu. Satu budaya sihat yang menampilkan kepada kita budaya kepimpinan yang berkeyakinan dan jelas prinsipnya. Kita tidak mahu lagi menerima PM yang hanya pandai membuat sajak-sajak, tetapi kita ingin tahu, sejauh mana tahap IQ pemimpin kita dalam tanggungjawab dan pengurusan rakyat dan orang muslimin di negara kita.
Dan kita sebagai rakyat akan jelas bahawa "NAK JADI PEMIMPIN BUKAN MUDAH!" kerana apa?"Kita bakal menangung tanggungjawab terhadap nasib rakyat" dan semua ini akan dipersoalkan, bukan sahaja di dunia bahkan di AKHIRAT sana.
p/s- Bersama kita bersihkan negara kita dari pimpinan yang tidak layak untuk mentadbir kita.- Dan jangan ingat, bila berdebat akan jadi gaduh-gaduh. Debatlah pada perkara perlu danyang berkait soal pelaksanaan.BILA LAH AGAKNYA PM KITA YANG AKAN TURUN BERDEBAT??!!Wslm
HYD"
result keluar esok!"
Perkongsian ayat power:-
Dari Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee dan merangkak sebagai ketua Umno bahagian Cheras, yang meminta debat dengan anwar perlu disekat dan dihalang.rujuk“Mengapa kita nak layan pengkhianat dengan memberi peluang berdebat secara terbuka, seolah-olah kita sengaja membiarkan beliau meracuni pemikiran rakyat dengan pelbagai teori politik yang boleh membawa kehancuran kepada negara ini, “ tegasnya.Hebatkan pemimpin UMNO?!!..

Tiada ulasan: